#146 jogurtowa panna cotta z miętą, bazylią i musem brzoskwiniowo-waniliowym

// // Leave a Comment
light yoghurt panna cotta with fresh mint, basil and peach&vanilla mousse
jogurtowa panna cotta z miętą, bazylią i musem brzoskwiniowo-waniliowym

(2 porcje)
JOGURT NATURALNY GRECKI (ok400g)
SER RICOTTA (200g)
ŻELATYNA (2 łyżeczki)
GORĄCA WODA (50ml)
KSYLITOL (ew cukier) (ok 3 łyżki)
ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)
ŚWIEŻA MIĘTA (garść)
ŚWIEŻA BAZYLIA (kilkanaście listków - lub można zastąpić ją dodatkową porcją mięty)
MIÓD (2 łyżki)
SOK Z CYTRYNY (3 łyżki)
2 DOJRZAŁE BRZOSKWINIE
LIKIER WANILIOWY (2 łyżki)/ CUKIER Z WANILIĄ (1-2 łyżki) 
DO PODANIA:
PŁATKI MIGDAŁÓW

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę (nie mogą zostać grudki!) i odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce łączymy na gładką masę (najlepiej rózgą) jogurt (zostawiając ok 2 łyżki na potem), ricottę, cukier, ziarenka wanilii (ew cukier waniliowy), pod koniec dodając 2/3 żelatyny. Przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki.
W blenderze umieszczamy pozostały jogurt,  miętę, bazylię, miód i sok z cytryny, miksujemy. Masą delikatnie polewamy lekko ściętą panna cottę (można rozprowadzić łyżeczką) i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia. (ok godzinę)
Brzoskwinie obieramy i kroimy, blendujemy na gładki mus razem z likierem / cukrem. Polewamy deser bezpośrednio przed podaniem. Posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!

(2 servings) 
NATURAL GREEK YOGURT (ca400g) 
RICOTTA (200g) 
GELATINE (2 tsp) 
HOT WATER (50ml) 
XYLITOL (or  caster sugar) (ca 3 tablespoons) 
1 VANILLA STICK (optional) 
FRESH MINT (handful) 
FRESH BASIL (several leafs, or more mint leafs) 
HONEY (2 tablespoons) 
LEMON JUICE (3 tablespoons) 
2 RIPE PEACHES 
VANILLA LIQUEUR (2 tablespoons) / SUGAR vanilla (1-2 tablespoons) 
TO SERVE:
ALMOND FLAKES

In hot water, melt the gelatin and leave to cool. In a bowl, combine until smooth (best using a rod) yogurt (leave about 2 tablespoons for later!), ricotta, sugar, vanilla seeds (or vanilla sugar). At the end add the melted gelatin. Pour into bowls and put into the fridge. 
In a blender, mix the remaining jogurt, mint, basil, honey and lemon juice. Pour the mass gently over slightly beveled panna cotta (you can spread it with a teaspoon) and then put the whole thing into the fridge to cut down (about 1h). 
Peel the peaches, cut them into cubes and blend until smooth with sugar and liquor Pour the mousse over the dessert and sprinkle with almond flakes just before serving. Done!


0 komentarze:

Prześlij komentarz