#147 makaron z wędzonym łososiem, limonką i rozmarynem

// // Leave a Comment
pasta with smoked salmon, lime and rosemary

makaron z wędzonym łososiem, limonką i rozmarynem

(2 porcje)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (ok 250g filet)
MAKARON (dowolny, u mnie pelnoziarniste tagliatelle) (ok 150-200g suchego)
1/2 LIMONKi
2 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO ROZMARYNU (ew 1-2 łyżeczki suszonego)
OCET RYŻOWY (opcjonalnie) (2-3 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (do smażenia oliwa z wytłoczyn + 3-4 łyżki oliwy extra vergine)
SÓL               PIEPRZ
DO PODANIA:
STARTY SER (np cheddar)
SEZAM (1-2 łyżki)

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy listki rozmarynu i smażymy 1-2 minuty by zioła puściły aromat. Łososia rwiemy palcami lub kroimy nożem na kawałki, wrzucamy na patelnię, dodajemy ocet, sok i skórkę startą z limonki i smażymy by mięso się podgrzało a ocet lekko odparował, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku zagotowywujemy makaron, odlewamy wodę, a makaron bez  przecedzania zimną wodą mieszamy na patelni z pozostałymi składnikami dodając na koniec jeszcze ok 3-4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine). Przekładamy na talerze, posypujemy tartym serem, sezamem i pozostałym rozmarynem. Gotowe!

(2 servings) 
SMOKED SALMON (about 250g fillet) 
PASTA (any, i used wholewheat tagliatelle) (ca. 150-200 g dry) 
1/2 LIME - juice and skin 
2 sprigs of fresh ROSEMARY (or 1-2 tsp dry) 
RICE VINEGAR (optional) (2-3 tablespoons) 
OLIVE OIL (for frying + 3-4 tablespoons extra virgin olive oil) 
SALT AND PEPPER 
TO SERVE: 
GRATED CHEESE (preferably cheddar)
SESME SEEDS (1-2 tablespoons)

On a frying pan, warm up a tablespoon of olive oil, add the rosemary leaves and fry for 1-2 minutes to feel the aroma of herbs. Tear the salmon into pieces using your fingers or a knife, throw them into the pan, add the vinegar, lime juice and lime peel and fry a few minutes for the meat to brown and the vinegar to evaporate a bit, add a pinch of salt and some pepper. In a separate pot cook the pasta, drain it and without pouring it over with cold water mix it in the pan with the other ingredients. In the end, add about 3-4 tablespoons of olive oil (extra virgin). Transfer the pasta to plates, sprinkle with grated cheese and herbs. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz