pasta with smoked salmon, lime and rosemary
makaron z wędzonym łososiem, limonką i rozmarynem
(2 porcje)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (ok 250g filet) MAKARON (dowolny, u mnie pelnoziarniste tagliatelle) (ok 150-200g suchego) 1/2 LIMONKi 2 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO ROZMARYNU (ew 1-2 łyżeczki suszonego) OCET RYŻOWY (opcjonalnie) (2-3 łyżki) OLIWA Z OLIWEK (do smażenia oliwa z wytłoczyn + 3-4 łyżki oliwy extra vergine) SÓL PIEPRZ DO PODANIA: STARTY SER (np cheddar) SEZAM (1-2 łyżki) Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy listki rozmarynu i smażymy 1-2 minuty by zioła puściły aromat. Łososia rwiemy palcami lub kroimy nożem na kawałki, wrzucamy na patelnię, dodajemy ocet, sok i skórkę startą z limonki i smażymy by mięso się podgrzało a ocet lekko odparował, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku zagotowywujemy makaron, odlewamy wodę, a makaron bez przecedzania zimną wodą mieszamy na patelni z pozostałymi składnikami dodając na koniec jeszcze ok 3-4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine). Przekładamy na talerze, posypujemy tartym serem, sezamem i pozostałym rozmarynem. Gotowe! |
(2 servings)
SMOKED SALMON (about 250g fillet) PASTA (any, i used wholewheat tagliatelle) (ca. 150-200 g dry) 1/2 LIME - juice and skin 2 sprigs of fresh ROSEMARY (or 1-2 tsp dry) RICE VINEGAR (optional) (2-3 tablespoons) OLIVE OIL (for frying + 3-4 tablespoons extra virgin olive oil) SALT AND PEPPER TO SERVE: GRATED CHEESE (preferably cheddar) SESME SEEDS (1-2 tablespoons) On a frying pan, warm up a tablespoon of olive oil, add the rosemary leaves and fry for 1-2 minutes to feel the aroma of herbs. Tear the salmon into pieces using your fingers or a knife, throw them into the pan, add the vinegar, lime juice and lime peel and fry a few minutes for the meat to brown and the vinegar to evaporate a bit, add a pinch of salt and some pepper. In a separate pot cook the pasta, drain it and without pouring it over with cold water mix it in the pan with the other ingredients. In the end, add about 3-4 tablespoons of olive oil (extra virgin). Transfer the pasta to plates, sprinkle with grated cheese and herbs. Done! |



0 komentarze:
Prześlij komentarz